Tuesday, June 19, 2007

Kurt Cobain, ενα πραγματικο ειδωλο...


Ενας απο τους λιγους ανθρωπους που με επηρρεασαν στην ζωη μου,ηταν ο Κερτ Κομπαιην. Ο τραγουδιστης και συνθετης των Νιρβανα, αλλαξε ολοκληρη την εποχη του. Γεννημενος στην Αμερικη το 1967, τραγουδουσε απο 7 χρονων. Το γεγονος που αλλαξε την ζωη του ηταν ο χωρισμος των γονιών του.

Μετα, συμφωνα με τις αφηγησεις της μητερας του, εγινε απομακρος... Στην εφηβεια του ειχε απορριψει τον τοτε Αμερικανικο τροπο ζωης, αφου παρατησε ολα τα σπορ για τις τεχνες.

Ειχε γινει αντιθετος στην κοινωνια του 70-80 που ακομη δεν ειχε συνελθει απο τον πουριτανισμο και τους χιπις. Σε συνεντευξη του το 1993 ο ιδιος παραδεχεται οτι εγραφε στους τοιχους "GOD is GAY" και "Homo sex rules", λογω του οτι ειχε ενα gay φιλο, τον οποιον κακοποιουσαν οι συμμαθητες του στο λυκειο.

Στην 3η λυκειου, παρατησε το σχολειο, και η μητερα του τον εδιωξε απο το σπιτι για να βρει δουλεια. Το αποτελεσμα ηταν να ζησει κατω απο γεφυρα, που αργοτερα περιγραφει στο τραγουδι "Something in the Way".

Ο Κερτ ιδρυσε τους Νιρβανα καπου στο 1986 και εκαναν το πρωτο τους αλμπουμ το 1989. Απο τοτε αρχισε ο πολεμος της κοινωνιας στο προσωπο του. Αφορμη ηταν ο βιασμος μιας κοπελας απο 2 αντρες που τραγουδουσαν εκεινη την ωρα το κομματι "Πολλυ". Ο ιδιος ο Κομπαιην τους αποκαλεσε "Πεταμενα ωαρια και σπερματα", αλλα προφανως αυτο δεν ηταν αρκετο. Συνεχισε ο ιδιος να αδιαφορει για την κοινωνια, αλλα η κοινωνια τον κυνηγησε να τον καταστρεψει.

Παρολη την ισχυρη πιεση και κυνηγητο για το κεφαλι του, τον προδωσε τελικα η μεγαλη του αγαπη. Οταν παντρευτηκε την Τζενιφερ Λαβ, ο ιδιος εθιστηκε στα ναρκωτικα, παρολο που εκανε μικρη χρηση πριν το γαμο του. Στις 8 Απριλιου το 1984 βρεθηκε το πτωμα του σε μια καλυβα. Ενα οπλο ηταν στο χερι του, και το κεφαλι του ανοιγμενο. Αυτοκτονια; Δολοφονια; Συμφεροντα πολλα... Κανεις δεν ξερει με σιγουρια. Εως σημερα ειναι παραξενο που η ιδια η (τοτε) συζυγος του, δειχνει να μην την ενδιαφερει το τι εγινε, ακομη και οταν οι τοξικολογικες εδειξαν οτι η αυτοκτονια ηταν αυνατο να γινει, γιατι ηταν αναισθητος την ωρα του φονου του.

Ο Κερτ αλλαξε την εποχη του. Εδωσε χρωμα στα αχαρα 90's, εγραψε στα αρχιδια του οσους ελεγαν οτι ειναι αποβρασμα. Ειπε στον κοσμο να ειναι ελευθερος. Να μην ανηκει σε "στυλ" και "ρεύματα". Να μην δεχονται οτι ειναι δεδομενο, επειδη απλα ειναι δεδομενο. Ειπε στον καθενα μας, να ειμαστε αυτοι που θελουμε να ειμαστε και οχι αυτοι που μας θελουν να ειμαστε. Εδωσε νοημα σε πολλες ζωες. Εδωσε ελευθερια στην συγκρατημενη, ανευ λογω και αιτιας, κοινωνια...Εβγαλε απο τα δεσμα της, την αυτοματοποιημενη καθημερινοτητα μας...


Κερτ Κομπαιην, ο ανθρωπος που σου ειπε να γινεις οτι θελεις...

5 comments:

Niemandsrose said...

Πολύ ωραίο και πλήρες! Μου θύμισε ένα καλό ντοκυμανταίρ για τη ζωή του Cobain που έβλεπα πρόσφατα στο BBC. Μόνο που δε συμφωνώ ότι πρόκειται για δολοφονία- αν και ποτέ δε μπορείς να ξέρεις. Έχω γενικά την αίσθηση πως οι αμερικάνοι βρίσκουν πιο θελκτική την ιδέα της δολοφονίας (συνομωσίες, συμφέροντα κλπ) παρά της αυτοκτονίας (εθελούσια έξοδος από την "ζωή χαρισάμενη" που επαγγέλονται η ΗΠΑ). Τι λες κι εσύ;
Φιλικά,
Niemandsrose

Weird AL said...

Η δικια μου αποψη ειναι οτι βολεψε πολλους ο θανατος του.Το τι εγινε, πιστευω οτι πολυ λιγοι το ξερουν.

Αλλωστε πιστευω οτι εγινε ο θρυλος που ειναι τωρα, οχι απο τον θανατο του, σαν αλλες διασημοτητες, αλλα απο την ζωη του. Δηλαδη κανεναν δεν απασχολει τοσο ο θανατος του Κερτ, οσο η ζωη του.

Περισσοτερες πληροφοριες, εχει στην Wikipedia, απο οπου και πηρα ολο το υλικο για να κανω το αρθρο.

Come as you are...

? said...

weird al, ο Cobain ήταν περίπτωση τύπου james dean.Με τα χαρακτηριστικά του όμορφου ειδώλου που έζησε έντονα και πέθανε νέος.Ο θάνατος του,όπως κι αν συνέβη, ήταν απαραίτητος για να γίνει θρύλος.

pop-αρι said...

κάπου είδα σε ένα μπλογκ σημείωμα του γτην αυτοκτονία του.Αληθινό φαινόταν τσέκαρέ το.

Unknown said...

Sorry αλλα δεν παντρευτηκε την jennifer love αλλα την courtney love
και το πτωμα του βρεθηκε στο σπιτι του το 1994